18 Mayıs 2019 Cumartesi

Çehov-Martı-Vişne Bahçesi


MARTI
Tiyatro oyunu olan bu eserde İrina Nikolayevna Arkadina oyuncu olan bu kadın Boris Alekseyeviç Trigorin adında bir yazarla ilişkisi vardır. Arkadina’nin oğlu Konstantin Gaviloviç Treplev ise oyunculuğa öykünüp oyunlar yazar ama annesi kendi oyunlarını beğenmeyip, onu alaya alır. Zengin bir çiftlik sahibinin kızı Nina Mihaylovna Zareçnaya ise oyunlarda oynamayı ister. Treplev bu kıza aşıktır. Ancak bu kız toplumca saygın görülen ve ün sahibi  yazar Trigorine aşıktır. Bu arada Treplev Trigorinden annesini kendisinden uzaklaştırdığı ve annesiyle olan ilişkisinden dolayı hiç sevmez. Treplev bir oyun yazar. Bu oyunda Zareçnaya da oynayacaktır. Ancak annesinin alaylamalarını gören Treplev oyunu yarıda bırakır. Ve kızar. O günden sonra da annesinden soğur ve yalnız bir yaşam sürmeye başlar. Bu arada Trigorin ve Arkadina oğlunun olumsuz tavırlarından kaçınmak için başka bir yere giderler. Ancak Zareçnaya evi terkedip Trigorine kaçmış onunla yaşamaya başlamıştır. Ancak Trigorin artık Zareçnaya’yı önemseyip onu bir kenara atmış ve Arkadinaya dönmüştür. Aradan iki sene geçer ve Zareçnaya Treplevle konuşur. Treplev onu sevdiğinden bahseder ama kız hala Trigorine aşık olduğunu söyler. Bunun üzerine Treplev intihar eder.
(annesinin oyunu alaya almasından sonra Treplev gider bir martı öldürür ve bunu Ninaya getirir. Trigorin martının içinin doldurulup saklanmasını söyler.)
VİŞNE BAHÇESİ
Andeyevna vişne bahçesi olan varlıklı bir kadındır. Bu kadının oğlu evlerine yakın bir yerde boğularak öldüğü için kadın o yerde bulunmaya dayanamaz. Yurt dışına gider. Bu kadın anya ve varya adında iki kız evlat edinmiştir. Kocası öldükten sonra bu kadın br adama aşık olur. Ancak bu adam sürekli bu kadından geçinen onu sömüren bir adamdır. Üstelik bu kadın para yönetimini bilmeyip har vurup harman savurur borç verir ki en sonunda borç içine gelir ve çaresiz bir duruma düşer. Oyunda lopahin adındaki bir tüccar eskiden ataları köle olduğu halde para kazana kazana en sonunda çok varlıklı biri haline gelmiştir. Borçlarından dolayı bahçeye ipotek gelir ve onun karşılığında borçlar ödenecektir. Ancak Lopahin kadına bahçeyi parça parça yazlıkçılara satıp borçları ödemesinin kendisi için daha karlı olacağını söyler ancak kadın bunu bir türlü istmez. En sonunda da bahçeyi açık artıtmaya çıkar ve bahçeyş satı n alan Lopahinin kendisidir. Böylecde Andreyevna sınıf düşüklüğü yaşamış daha önce lüks içerisinde yaşayan kızları ise başka uğraşlar bulmaya çalışır kadının kardeşi gayev bir işte çalışmaya başlar.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Geçtiğimiz hafta ben de Anton Çehov’un Vişne Bahçesi adlı kitabını bitirmiştim. Yazarın kalemiyle, bu kitabı sayesinde tanıştım ilk. Kitabı çok severek okudum ve kitaptaki bazı alıntılar, beni alıp uzaklara götürmeye yetti. Çok sade, içten ve akıcı bir üslupla yazılmış, akılda kalıcı bir tiyatro metniydi. Kitabı okuyup bitirdikten sonra yorumlarımı bloğumda paylaşmıştım. Okursanız çok mutlu olurum: https://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kitap-yorumu-anton-cehov-visne-bahcesi/

    Sevgilerimle,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil